Media Gallery

Am gasit cateva materiale filmate, publicate pe Internet, legate de temele proiectului nostru.

Pot fi vizionate online la urmatoarele adrese:


http://filmedocumentare.com/oamenii-carvernelor/ 
Oamenii cavernelor - documentar BBC în patru părţi

Cu titlul original „Walking with Cavemen”, acest film documentar subtitrat în patru părţi, realizat de BBC, prezintă povestea evoluţiei umane şi a omului primitiv. Documentarul a fost lansat în aprilie 2003 şi a fost realizat de aceeaşi echipă care a creat filmele „Walking with Dinosaurs” şi „Walking with the Beasts”.
În primul episod, „Primii strămoşi”, aflăm despre Australopithecus afarensis, care trăiau în Etiopia acum 3,2 milioane de ani, primii care au evoluat la mersul biped.
Al doilea episod, „Fraţi de sânge”, face un salt în timp, la Paranthropus boisei, Homo habilis şi Homo rudolfensis, care trăiau împreună în urmă cu 2 milioane de ani în estul Africii. Homo habilis şi Homo rudolfensis sunt descrişi ca fiinte omnivore inteligente, mult mai adaptabile decât ierbivorul Paranthropus boisei.
Episodul trei, „Familia sălbatică”, este povestea speciei Homo ergaster, prima creatură care a stăpânit arta vânătorii. Populaţia care trăia acum 1,5 milioane de ani în Kenya şi China era în mare parte carnivoră şi a format, de asemenea, primele societăţi tribale.
Cel de-al patrulea episod, „Supravieţuitorii”, tratează evoluţia mentală a umanităţii. Homo heidelbergensis trăieşte pe teritoriul Marii Britanii şi este o fiinţă inteligentă şi sensibilă. De asemenea, episodul prezintă cum trăiau şi vânau Homo neanderthalensis (Omul de Neanderthal), dar şi Homo sapiens, care au fost nevoiţi să facă apel la imaginaţie şi inventivitate pentru a supravieţui.


http://www.youtube.com/watch?v=hOav5edmU2o&feature=related
De la maimuţă la om – documentar de la History Channel

O întrebare considerată de mult esenţială pentru istoria noastră: De unde vin oamenii?
Deşi viaţa există de milioane de ani, doar de prin 1850 au început oamenii de ştiinţă să exploreze rădăcinile ancestrale ale speciei noastre. Căutarea „răspunsului suprem” a cunoscut o serie de deturnări şi răsturnări de situaţie, care au ridicat şi au prăbuşit cariere de oameni de ştiinţă în drumul lor.
„De la maimuţă la om” este povestea acestei căutări a originilor speciei umane – o călătorie care se întinde pe mai mult de 150 de ani de căutări îndârjite.
Căutarea originilor umanităţii este o istorie a oaselor şi a poveştilor pe care ele le spun. În 1856, primele oase ale unui strămoş dispărut al oamenilor au fost dezgropate de o echipă de lucrători neîndemânatici, care căutau calcar undeva în Europa de Vest. Descoperirea lor, cunoscută mai târziu sub numele de omul din Neanderthal, vedea lumina zilei după mai mult de 40.000 de ani.
În acea vreme, conceptul de specie umană preistorică  era de neimaginat. Şi totuşi, doar câţiva ani mai târziu, lucrarea lui Charles Darwin, „Originea speciilor” a abordat pentru prima dată subiectul evoluţiei şi, până la sfârşitul secolului al XIX-lea, ajungea cel mai „fierbinte” subiect de discuţie al epocii. Aventurieri porniseră deja în căutarea „verigii lipsă”, a acelei unice creaturi care reprezenta saltul evoluţionist de la maimuţe la oameni.
Documentarul examinează descoperirile majore care au conturat cunoştinţele actuale privind această temă, inclusiv teoriile neacceptate în vremea lor, o farsă elaborată care a nedumerit ani la rând lumea ştiinţifică şi, în cele din urmă, înţelegerea elementelor cheie care separă şi diferenţiază omul de maimuţe.

Veriga lipsă – în căutarea primilor strămoşi – documentar de la BBC
Documentarul spune povestea unei descoperiri ştiinţifice importante care ne-ar putea spune mai multe despre unde ne tragem, ca specie.
Fosila cunoscută sub numele de Ida ar putea fi indiciul pentru descoperirea uneia din rădăcinile arborelui evoluţiei antropoidelor – momentul în care strămoşii primatelor au început să-şi dezvolte caracteristicile care vor evolua apoi în însuşirile umanoide.
Noul documentar, prezentat de Sir David Attenborough, relatează descoperirea unui schelet fosilizat care ar putea reprezenta „veriga lipsă” vitală din lanţul evoluţiei omului.
Scheletul complet al acestui animal dispărut numit adapid, vechi de 37-47 de milioane de ani, a fost descoperit în Messel Shale Pit, din Germania, o carieră abandonată de lângă Frankfurt, faimoasă pentru fosilele sale. Echipa care a examinat rămăşiţele tinerei femele spune că ar prezenta o oarecare asemănare cu lemurul (un animal cu o coadă de o formă caracteristică, uşor de recunoscut, care populează până în zilele noastre pădurile din Madagascar).
Dar documentarul va explica faptul că cercetătorii au concluzionat, nu fără controverse, că fosila nu este „un simplu lemur”, ci face parte dintr-un grup de animale înrudite cu primatele care au evoluat în maimuţele actuale, antropoidele mari şi oameni.
Programul prezentat de BBC este bazat pe un studiu ştiinţific care urmează a fi publicat de Public Library of Science (Biblioteca Publică de Ştiinţe), o revistă academică de elită cu filiale în Cambridge şi San Francisco.

http://www.youtube.com/watch?v=u6qvMAyI44A
Filiera felină – documentar BBC, din seria Natural World
Documentar despre viaţa secretă a pisicilor, care explorează natura duală, à la Dr. Jekyll şi Mr. Hyde a acestor feline, care a fost şlefuită şi rafinată timp de milioane de ani, pentru a atinge stadiul de prădător de top…
Filmat în ţări diferite, programul explică locul acestor fiinţe în istorie, încercând să elucideze de ce pisicile au ajuns animalele de casă favorite în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Viaţa secretă a pisicilor – documentar de la National Geographic Channel
Adorată ca simbol al vieţii în Egiptul Antic, râvnită de căpitanii de nave şi farmacişti timp de secole, pisica este unul din cele mai iubite animale din istorie. De-a lungul epocilor, extraordinara ei abilitate de a vâna şi ucide şoarecii au făcut-o să fie îndrăgită de oameni. Astăzi, pisicile sunt iubite pentru frumuseţea şi personalitatea lor unică.
Totuşi, sufletul unui ucigaş încă se ascunde în orice pisicuţă. În timpul care vă va trebui să urmăriţi acest documentar, pisicile domestice din Statele Unite vor prinde până la 100.000 de mamifere mici şi peste 30.000 de păsări. Din parcurile oraşelor din Florida până în pustiurile australiene, pisicile domestice şi rudele lor sălbatice aduc unele specii în pragul dispariţiei.
V-aţi întrebat vreodată ce face pisica dvs. când se strecoară afară din casă? Veţi afla acum despre animalul dvs. preferat poate mai mult decât v-aţi fi dorit să ştiţi!

Charles Darwin şi arborele vieţii - documentar pentru televiziune de la BBC
Prezentat de Sir David Attenborough, filmul prezintă date despre teoria evoluţiei prin selecţie naturală. Filmul face parte dintr-un ciclu realizat cu prilejul bicentenarului naşterii lui Charles Darwin.
„Pământul nostru este singura planetă cunoscută, care întreţine viaţa. Şi o face din belşug. De-a lungul anilor, am fost destul de norocos pentru a călători, în unele din cele mai îndepărtate şi extraordinare locuri de pe Pământ, pentru a descoperi şi filma vieţuitoarele. Priviţi: balena albastra!… Cea mai mare creatură care există pe Pământ! Dar numărul şi diversitatea animalelor şi plantelor este uimitoare. Estimările numărului diferitelor specii variază între 6 milioane şi … 100 de milioane!"


Călătoria care a zguduit lumea – documentar de la Viasat History
La 150 de ani de la lansarea teoriei evoluţioniste, documentarul britanic „Călătoria care a zguduit lumea” ne propune o incursiune în viaţa lui Charles Darwin.
În 1831, un tânăr om de ştiinţă amator, pe nume Charles Darwin, se îmbarca pe vasul „HMS Beagle” şi pornea într-un voiaj al descoperirilor ştiinţifice. Observaţiile pe care le-a făcut în aceşti cinci ani şi reflecţiile de mai târziu au avut ca rezultat o carte care a avut un impact profund asupra lumii.
Publicarea „Originii speciilor” a generat o controversă care continuă şi astăzi. Acest captivant documentar porneşte pe urmele lui Darwin, investigând locurile şi descoperirile cruciale pentru formularea „Teoriei Evoluţiei”.
Reconstituiri veridice de epocă se împletesc cu investigaţia ştiinţifică şi cu imagini ale locurilor istorice esenţiale pentru povestea lui Darwin, printre care oraşul copilăriei sale, Shrewsbury, Christ’s College de la Cambridge şi casa lui din Kent, unde a trăit şi a lucrat.
Pionier al ideii evoluţiei prin selecţie naturală, Charles Darwin s-a născut la 12 februarie 1809, în Shrewsbury, Anglia. Şi-a început studiile elementare în cadrul unei şcoli aflate sub egida Bisericii Anglicane din satul natal, Shrewsbury. Mai mult la insistenţele tatălui, care dorea să-şi vadă fiul în rândul clerului, urmează cursurile Universităţii Cambridge. Baza materialului pentru lucrarea „Originea speciilor” a fost adunată în călătoria efectuată în jurul lumii pe vasul „Beagle”.
Timp de aproape cinci ani, între 27 decembrie 1831, când corabia a părăsit Golful Plymouth, şi 2 octombrie 1836, Darwin a adunat material pentru susţinerea ideii sale care cutremura convingerile religioase ale vremii. La 24 noiembrie 1859, apărea prima ediţie din „Originea speciilor”, într-un tiraj de 1.250 de exemplare, care avea să se epuizeze într-o singură zi.


http://www.youtube.com/watch?v=YXxzk4kf3kU&feature=relmfu
Începuturile vieţii – cu David Attenborough – documentar în două părţi de la Discovery Channel
În 50 de ani de televiziune, Sir David Attenborough a străbătut întregul pământ pentru a descoperi şi înfăţişa telespectatorilor lumea vie în toată splendoarea sa. Acum îşi încheie drumul călătorind înapoi în timp spre rădăcinile arborelui vieţii, în căutarea primelor animale.

 

http://www.youtube.com/watch?v=e1-F4lxJPo0&feature=relmfu  
Pământul – naşterea unei planete – documentar de la National Geographic Channel
Imaginaţi-vă că încă de la formarea Pământului ar fi existat camere de filmat care să înregistreze fiecare eveniment major.
Pornim astfel într-o călătorie în imagini prin timp, de la naşterea violentă a planetei noastre, acum patru miliarde şi jumătate de ani, trecând prin erele glaciare, masivele erupţii vulcanice şi dominaţia dinozaurilor, până la apariţia primilor oameni. Pentru prima dată, putem urmări povestea incredibilă a planetei noastre desfăşurându-se într-o singură, neîntreruptă mişcare a camerei de filmat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu